Hărţuirea la locul de muncă

Azi voi încerca să descriu situaţia cunoscută în literatura de specialitate sub denumirea de „mobbing”. Din păcate în România termenul nu este foarte cunoscut, ceea ce face ca situaţia specifică să fie mai greu de identificat şi astfel mai greu de acţionat în vederea remedierii ei.

Dar să definim întâi mobbingul. Potrivit lui Heinz Leymann, cel ce a introdus şi impus acest termen, mobbingul defineşte setul de acţiuni agresive psihologice, de injustiţie, denigrare, hărţuire psihologică, vexare, discreditare profesională, batjocorire la locul de muncă îndreptate împotriva unei persoane. Cu alte cuvinte, atunci când identifici acţiuni repetitive îndreptate împotriva ta este posibil să fi victima fenomenului de mobbing.

Sursa mobbingului este de cele mai multe ori un conflict care nu a fost gestionat corespunzător la momentul potrivit şi care, lăsat să se dezvolte, a dus la crearea unor tensiuni mult mai persistente decât scurte neînţelegeri din timpul unei situaţii conflictuale de moment.

Cum poţi reacţiona dacă eşti victima mobbing-ului?

Uneori, cel ce încearcă să te intimideze este şeful tău, ceea ce complică situaţia. În alte situaţii este posibil să fie vorba despre un colaborator sau chiar un subordonat. Din păcate nu există reţete universale, dat fiind faptul că situaţiile pot fi foarte diferite. Este important  pentru cineva care se simte hărţuit la locul de muncă să conştientizeze întâi acest aspect, recunoaşterea fenomenului fiind primul pas spre încercarea rezolvării acestuia. În continuare trebuie încercat a se identifica exact cauza conflictului, mobbingul fiind aşa cum am mai spus doar manifestarea de suprafaţă a unor nemulţumiri şi obiective ascunse (de cele mai multe ori obiectivul este simplu de intuit şi anume înlăturarea persoanei hărţuite). În măsura în care e posibil, se poate încerca clarificarea situaţiei conflictuale iniţiale. Din punct de vedere al persoanei hărţuite, alternativele nu arată prea bine. Dacă se tolerează abuzul, probabil aceasta va continua. Dacă se opune rezistenţă şi se răspunde cu aceeaşi monedă, situaţia se poate înrăutăţi. Mulţi dintre consilieri spun că cea mai bună opţiune este de a pleca.

Dacă doreşti să te opui în mod activ mobbingului, trebuie întâi analizate întâi resurse ca puterea psihologică, sănătate, bani, aliaţi şi reţele personale. În măsura în care resursele menţionate sunt suficiente şi eşti dispus să începi un război psihologic, poţi încerca să te opui mobbingului. De multe ori însă e de preferat să te bazezi pe vechea zicală “înţeleptul cedează primul.”

 Mai multe informaţii referitoare la mobbing şi metode de a-l combate pot fi găsite aici, aici şi aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: