O vacanţă lungă pe scurt

A fost ca după o despărţire, când ai nevoie de ceva timp să îţi revii la normal.

Mi-am revenit un pic, cât să împărtăşesc cu voi impresii de călătorie. Voi încerca să fiu concisă, deşi aş putea sta să povestesc până mâine. Pe scurt, am fost 3 săptămâni prin Europa cu maşina, cu opriri în Munchen, Paris, Ungaria, Salzburg, Valea Loirei, Strasbourg, etc.

1. Ungaria – în tranzit. Am mâncat în Gyor la un restaurant unde mai mâncasem în iarnă când mergeam spre Austria. Nu mai ştiu cum se numeşte locul, mâncarea în schimb e ffff multă şi delicioasă, de data asta nu ne-am mai păcălit şi ne-am luat 2 porţii la 4 persoane. Hungry fellow’s feast se numeşte minunăţia.

2. Germania: cu maşina mergi în general cât de tare te ţine, asta când nu eşti prins în blocaj. Deşi sunt vorbitoare de germană nu prea îmi place ţara. Am mai fost la Berlin şi m-am speriat de populaţia locală. În Munchen la fel, e plin de arabi, în centru cel puţin ai impresia că europenii sunt doar turişti acolo. Îţi dă un oarecare sentiment de nesiguranţă. Am fost la berăria lui Hilter, o locaţie mare, zgomotoasă şi plină de farmec.

3. Franţa:  taxa pe autostradă se plăteşte în anumite locuri, nu plăteşti nu poţi să treci (ca la Feteşti). GPS-ul însă poate fi setat astfel încât să ocolească aceste zone şi să combine autostrada cu drumurile naţionale. Recomand, pentru că aşa guşti un pic de Franţa autentică, dincolo de oraşele turistice. E plină de farmec. Curată, ordonată, flori la fiecare geam, pe fiecare stâlp, în fiecare intersecţie.

Lângă Paris e Parcul de Distracţii Asterix, îl recomand pentru pasionaţi. Nu e aşa plin ca Disneyland iar atracţiile sunt mai mult pentru adolescenţi şi adulţi decât pentru copii până în 10 ani. Cu părere de rău nu am ajuns în Paris, mai aveam câteva restanţe de vizitat. Ne-am oprit lângă la vreo 30 de km şi am stat câteva zile la nişte prieteni.

4. Valea Loirei: splendid. Am avut cartierul general în Blois, am vazut 6 castele în două zile: Chambord, Cheverny, Azay le Rideau, Chenonceau, Vilandry, Blois. La Chambord e spectacol ecvestru în fiecare zi, merită văzut. În rest castelul mai mult în exterior (e cel mai mare), interiorul e destul de gol, scara este un reper important şi panorama de sus. Azay le Rideau la fel, în interior e un muzeu, exteriorul e frumos. Chenonceau are grădini frumoase (una a Dianei de Poitiers şi alta a Caterinei de Medicis) şi râu pe care se fac plimbări cu barca. Cheverny, Vilandry sunt parţial locuite, astfel încât interiorul destinat turiştilor e mult mai bine întreţinut. Vilandry are nişte grădini absolut superbe, admiri şi nu te mai saturi. Amboise am ratat cu părere de rău, pentru că am înţeles că e deasemenea foarte frumos. Am fost şi prin oraşul Tours, care e destul de măricel şi mai lipsit de farmec decât Blois după părerea mea.

Strasbourg: the place to live. Respiri civilizaţie la fiecare pas. Nu impresionează atât prin arhitectură, cât prin calitatea vieţii. Pe catedrala din Strasbourg e în fiecare seara joc de lumini.

Alsacia: am făcut Drumul Vinului, e cel puţin superb. Sate/orăşele îngrijite, vii cât vezi cu ochii şi binenţeles sumedenie de flori. În Colmar aveam impresia că suntem pe platoul unui film şi din moment în moment urma să vină cineva să ia decorul.

Salzburg: impresionant. A fost a doua vizită dar mi-a plăcut la fel de mult. Case sobre şi gri, centru animat, cetate impunătoare. Are farmecul lui. Din Salzburg am pornit o zi spre Alpi prin Kitzbuehl, Kaprun, Zell am See. Frumos, dar pentru iarnă nu aş alege zona dat fiind faptul că munţii nu sunt foarte înalţi.

Am revăzut mânăstirea Melk în Austria, merită vizitată.

Am intrat în ţară şi după ce am mers prin Europa şi am făcut în zilele de tranzit 800 de km pe zi fără probleme, cu opriri şi relaxare, am reuşit performanţa de a face 200 de km în 7 ore. Deprimant e puţin spus.

Pozele urmează…

Zilele viitoare dau o fugă la vecinii bulgari să îmi mai acomodez ochii cu peisajul…

PS: Cine zice că România e cu 50 de ani în urma ţărilor occidentale se înşeală. Noi nu suntem în urma lor, suntem într-o lume paralelă şi cel mai probabil ne îndreptăm spre nicăieri.

Reclame

Un răspuns

  1. […] 2009 Binchen Lăsați un comentariu Mergi la comentarii.  După ce am depănat câteva amintiri aici, adaug şi nişte poze convingătoare: Austria, prin Alpi Primaria din Munchen Castelul din Blois […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: